MEDİKAL ESTETİK
Botoks Uygulamaları
Botoks, ‘’Clostridium Botulinum’’ adlı bakteriden elde edilen yüz kırışıklıkları ve aşırı terleme tedavisinde kullanılan bir çeşit toksindir. Botoks sayesinde kaş arası, alın, göz çevresi bölgesindeki hareketli kırışıklıklar kontrol altına alınabilir. Botoksun mutlaka tecrübeli ellerde yapılması gerekir.
Hangi bölgelere yapılabilir?
Alın, kaş arası, göz çevresi gibi bölgelerin dışında güldüğü zaman diş eti gözüken kişilerde (Bu duruma gummy smile denilmektedir) diş eti görünümünü azaltmak için üst dudak ve burnun birleşim yerlerine yapılır. Diş gıcırdatma ve aşırı derecede diş sıkma rahatsızlığı olan kişilerde üst ve alt çenenin birleşme yerlerine yakın olan kasların kasılmasını azaltmak için maseter botoksu uygulaması yapılabilir. Böylece hem kişinin dişlerini sıkması azaltılır hem de buna bağlı diş köklerinin kayıpları ve gerilim baş ağrıları azalır. Aynı zamanda bu kişiler köşeli yüz hatlarına sahiptirler ve ‘’Square Face’’ denilen bir görüntü oluşmuştur. Botoksla bu kişilerde daha oval bir yüz elde edilir..
Botoks uygulaması ne kadar sürede yapılır?
Botoks işlemi 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Uygulamadan yaklaşık 48 saat sonra botoks etkisini göstermeye başlar. Son halini alması genellikle 10 günü bulur.
Botoks hangi sıklıkla tekrarlanmalıdır?
Üst yüz ve boyun uygulamaları, botoks yapılan kasın aktivitesine bağlı olarak değişmekle beraber genellikle 3- ile 6 ay arası etkilidir. Gummy smile, maseter için de aynı şeyi söylemek mümkündür. Terleme tedavilerinde ise 8 ila 16 ay arasında etkilidir.
Dudak Dolgusu
Dudak dolgusu sayesinde dudaklardaki asimetri, incelik ve alt üst dudak arasındaki eşitsizlik sorunu giderilebilir. Dudakların kalınlaştırılması sağlanabilir. Bu işlemde, hyalüronik asit maddesi kullanılır. Hyalüronik asit ayrıca yüzdeki derin kırışıklıkların düzeltilmesinde, derin yara izlerinin düzeltilmesinde de kullanılır. Daha önce uygulanan kolajen enjeksiyonlarında karşılaşılan alerjik sorunların hyalüronik asit ile görülmemesi, uzun süreli kırışıklığı azaltıcı etkisi ve derinin su tutma kabiliyetini yeniden sağlaması nedeniyle tercih edilir olmuştur.
Uygulama nasıl yapılır?
İşlem öncesi dudaklara anestezik etkili krem sürülür. Kremin etkisini göstermesi için yaklaşık 20 dakika kadar beklenir. Dudak uyuştuktan sonra hyalüronik asit bazlı dolgu maddesi çok ince uçlu iğnelerle dudağa enjekte edilir. Uygulama yaklaşık 10-15 dakika kadar sürer. Kısa sürede yapılabilmesi ve sonucun hemen alınabilmesi büyük avantaj sağlar. Kalıcılığı 6-8 ay arasındadır. Bu nedenle tekrarı gerekir.
Sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?
Uygulamadan sonra 24 saat süren bir şişlik olabilir. Uygulama sonrası gelişen kızarıklık ve şişlik 1-2 saatte düzelir. İşlem deneyimli bir uzman tarafından yapıldığında doğal bir görünüm elde etmek mümkündür.
Göz Altı Işık Dolgusu
Göz altı ışık dolgusu, yanak ve göz altları arasındaki oluklar, çöküklükler, alt göz kapağındaki torbalanmalar, göz altı morluklarında çözüm sağlayan bir işlemdir. Uygulamada hyaluronik asitli dolgular tercih edilir. Işık dolgusunda hyaluronik asit ile diğer vitamin, mineral ve antioksidan etken maddeler birlikte etki eder. Işık dolgusunda kolajenin yapısına giren 8 amino asit, kolajen üretimi için hammadde oluştururken, 3 antioksidan, vitamin ve mineraller cildi dış etkenlere karşı savunur.
Uygulama nasıl yapılır?
Göz altı dolgusu ince iğneler veya ince kanüller ile uygulanır. Işık dolgusu verildiği alana homojen bir şekilde yayılarak etkisini gösterir. Yaklaşık 15 dakikalık bir işlemdir. Dolgu uygulandıktan sonra sonucunu hemen görmek mümkündür. Kızarıklık, morarma hemen hemen görülmediğinden kişi günlük yaşamına rahatlıkla dönebilir.
Kaç seans uygulanır?
Işık dolgusu tek seansta yapılabileceği gibi hastanın durumuna göre birden fazla seansta da uygulunabilir. Etkisi yaklaşık bir yıl kadar sürmektedir. Sonuç olarak ışık dolgusu adından da belli olduğu gibi cilde canlılık ve parlaklık veren bir uygulamadır.
Yanak Dolgusu
Yanaklar ve elmacık kemiği yüzün önemli kısmını oluşturur. Yaşa, zamana bağlı olarak yanaklarda belirgin bir hacim kaybı yaşanır. Yine bazı kişilerde yanaklar çökük bir görünümde olabilir. Bu da kişinin yorgun görünmesine sebep olur. Öte yandan elmacık kemiklerini bir kontür şeklinde belirginleştirmek de mümkündür. Elmacık kemiğine uygulanan dolgu aynı zamanda yüzde lifting yaratarak toparlanmaya yardımcı olur. Yanaklara uygulanan dolgu ile de ciltteki çöküntü ve kırışıklıklar azaltılarak daha iyi bir görünüme kavuşması sağlanır.
Nasıl uygulanır?
Dolgu maddesi olarak en sık kullanılan ürün hyalüronik asittir. Kremlerle yapılan hafif bir anestezi sonrası yaklaşık 15-30 dakika gibi kısa sürede uygulanır. Enjektör içerisindeki dolgu maddesi cilt altına enjekte edilir.
Etkisi ne kadar sürer?
Kullanılan dolgunun niteliği ve kişinin cilt yapısına göre etki ortalama 12-16 ay devam eder.
Nazolabial Dolgu
Burun kanatlarının yanından başlayıp ağız köşelerine dek uzanan oluğa nazolabial çizgi/oluk denir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte çok daha belirgin bir hal kazanır. Nazolabial dolgu uygulaması diğer bölge dolgu uygulamaları ile birlikte veya tek başına yapılabilir.
Nasıl uygulanır?
Uygulama ince uçlu iğne veya kunt kanüller ile cilt altına hyalüronik asit enjekte edilerek yapılmaktadır. Ağrı oluşmaması için uygulama öncesi bölgeye anestezik etkili krem sürülür. İşlem, 15-20 dakika kadar sürer. Uygulamanın etkisi hemen görülür.
Etkisi ne zaman görülür?
Uygulamanın etkisi hemen ortaya çıkmakla beraber 3-4 gün içerisinde daha etkili olduğu görülür. Nazolabial dolgu uygulamasının etkisi yaklaşık 9-18 ay devam eder.