DİŞ TEDAVİSİ

Hollywood Smile

Kim güzel ve etkileyici bir gülümsemeye ve parlak dişlere sahip olmayı arzu etmez ki? Güzel dişler, kendinden emin bir gülümseme harika bir ilk izlenim bırakır. Ağzınız, dişleriniz ve gülümsemeniz, insanların sizde ilk fark ettiği şeylerdir. Hoş bir gülüşe sahip olmak, kişiyi günlük hayatta ve iş hayatında bir adım öne taşımaktadır. Günümüzde kişiyi görünüşü kadar iletişimsel anlamda da öne çıkaran güzel bir gülüşe, gülüş tasarımı ile sahip olmak mümkün hale gelmiştir. Son yıllarda Hollywood yıldızları olağanüstü güzel ve etkileyici gülüşleriyle dikkat çekmeye başlamış ve sonuç olarak “Hollywood Smile” terimi ortaya çıkmıştır.

Dişlerde bulunan şekil bozuklukları, çürükler, aşınmalar, renk değişiklikleri ile çenedeki konum ve simetri bozuklukları gibi diş hekimliğini ilgilendiren bazı sorunlar yüz görünümünü etkileyerek estetik problemlere neden olmaktadır. Bunun için diş hekimleri çeşitli uygulamalar yaparak estetik problemleri ortadan kaldırabilirler. Son yıllarda bireyler diş hekimlerine sadece ağız-diş sağlığı ile ilgili değil estetik nedenlerle de başvurmaya başlamışlardır. Estetik nedenlerle başvuranların önemli bir kısmı “Hollywood Smile” adı verilen gülüş tasarımı yaptırmak istemektedir.

Hekimlik ile sanatın harmanlanması ve tecrübenin bir araya gelmesi neticesinde elde edilen estetik gülüş tasarımları ile artık herkes hayalindeki gülüşe kavuşabilmektedir. Dişlerinin görüntüsünden ve gülüşünden memnun olmayan, gülerken kendisini iyi hissetmeyenler gelişen teknoloji ve estetik diş hekimliği uygulamaları ile artık istedikleri görüntüye sahip olabilmekteler. Doktor Med Group sahip olduğu son teknolojiye uygun donanımı ve alanında uzman ve tecrübeli personeliyle gülüş tasarımı da dahil olmak üzere estetik diş hekimi uygulamaları ile de tüm şubelerinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Hollywood Smile nedir?

“Hollywood Smile” İngilizce bir terimdir ve Türkçe’ye “Hollywood Gülüşü” olarak çevrilir. Hollywood Gülüşü, son yıllarda tüm dünyada trend olan bir estetik gülüş tasarımı çeşididir. Mükemmel, kendine güvenen bir gülümseme ile Hollywood yıldızları hep dikkat çekmiştir. Onların sahip olduğu bu doğal gülüş tasarımına artık herkes sahip olabilmektedir.

Son derece doğal bir beyazlığa sahip, mükemmel ve çekici görünümlü dişler Hollywood Smile için vazgeçilmezdir. Bunun yanında cilt rengi, diş eti pozisyonu, ön dişlerin renk ve boyutu ve üst dişlerin alt dudak ile uyumlu konumu önemli faktörlerdir. Hollywood gülüşü için 4 ana kural vardır:

Üst ön dişler düzgün olmalı ve görünen herhangi bir dolgu içermemelidir. Üst ortada yer alan 2 kesici diş daha önde ve belirgin olmalıdır. Gülüş sırasında üst dişler 1. büyük azı diş de dahil görünmelidir. Alt kesici dişlerin de görünmesi istenir.

Üst diş etinin 2 mm kadar görünmesi

Gülüş sırasında dudakların simetrik şekilde açılması

Dudak genişliği yüz genişliğinin minimum yarısı kadar olması

Estetik bir gülüş için neler yapılabilir?

1) Porselen lamina uygulaması:

Bu işlem için öncelikle dişlerinizin uygunluğu kontrol edilir. Dişlerde çapraşıklık, alt çenenin önde olması, alt ve üst çenenin aynı hizada kapanması ve diş sıkma sorunu laminate porselen için uygun olmadığınız anlamını taşır. Bu tarz sorunları olan hastalara dişteki çapraşıklık problemi için öncelikle diş teli ya da şeffaf plak gibi yöntemlerle ortodontik tedavi yapılması önerilir. Çenedeki kapanış problemleri için ise öncelikle çene ameliyatı gerekli olabilir. Diş sıkma problemi de tedavi edildikten sonra porselen lamina işlemi uygulanabilir. Bu işlem için dişlerin ön yüzeyine hafif bir aşındırma yapılarak ya da hiç aşındırma yapmadan hazırlanan yaprak porselenler buralara yapıştırılır. Eğer dişlerin şekli ve dizilişi uygunsa sadece bleaching adı verilen beyazlatma işlemi yapılır. Böylece dişlere uygulanan estetik müdahale tamamlanmış olur.

2) Zirkonyum porselen uygulaması:

Ön dişlerinde eksikler, kırıklar ya da geniş dolgular bulunan kişilerde porselen lamina uygulaması yerine zirkonyum porselenle kaplama yapmak gerekebilir. Zirkonyum porselen ile oldukça doğal ve beyaz estetik dişlere kavuşabilirsiniz.

3) Diş eti estetiği:

Estetik ve güzel bir gülüş için sağlıklı ve pembe diş etleri olmazsa olmaz faktörlerdendir. Bunun için önce diş eti hastalıkları tedavi edilir. Diş etinde çekilme varsa operasyonla tedavisi yapılır. Diş etleri gülüş sırasında olması gerekenden fazla görünüyorsa bir miktar kesilerek düzeltilebilir. Erbium lazer adı verilen teknikle çok güldüğü zaman diş etleri aşırı görünen kişilerde ameliyat gerekmeden diş etleri istendiği kadar geri çekilebilmektedir.

4) Diş beyazlatma:

Dişlerinizde sadece renk problemi varsa herhangi bir kaplama yapılmasına gerek olmayabilir. Bu durumda sadece bleaching adı verilen diş beyazlatma işlemi yapılır. Bu işlem tek seansta 60 dakika gibi kısa bir sürede yapılabilmektedir.

5) Dental implantları:

Dental İmplant çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vida şeklindeki yapay diş kökleridir. Bu implantlar üzerine kron, köprü ya da hareketli protezler yerleştirilerek dişlerdeki boşluklar doldurulur.

Ön dişlere yapılan kaplama uygulaması sırasında üst önde yer alan iki kesici dişin biraz daha uzatılması kişiye genç ve dinamik bir görüntü kazandıracaktır. Dişe uygulanan işlemlerin dışında eğer gerekliyse alanında uzman bir plastik cerrahi uzmanı tarafından dudaklara ya da ağız çevresine bazı küçük müdahaleler yapılabilir. Örneğin dudaklarınız çok inceyse, ya da gülüş çizgileriniz derinleşmişse dolgu enjeksiyonları ile bu sorunlar basit bir şekilde halledilebilir.

Sayılan tüm bu işlemler neticesinde dişlerinizde ideal ve estetik bir görünüm elde edilir.  Böylece dudaklarınızın görünümü, gülüşünüz ve dolayısıyla da tüm yüzünüz değişime uğrar ve siz yepyeni bir imaja kavuşursunuz. Bununla birlikte tüm bu işlemlerin profesyonel ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiği akıldan çıkarılmamalı ve alanında uzman sağlık profesyonelleriyle çalışılmalıdır.

Hollywood Smile işlemi ne kadar sürer?

Hollywood Smile için öncelikle diş eti hastalıkları tedavi edilir. Eksik dişler implantlarla tamamlanır. Laminate porselen işlemi kaplanacak diş sayısına göre 5-10 gün, zirkonyum porselenle kaplama yapılacaksa kaplama süresi 7-14 gün kadar sürer. Yani Hollywood Gülüşü’ne sahip olmak için kesin bir süre vermek tam olarak mümkün değildir.

Hollywood Smile işlemi sonrası diş bakımı nasıl olmalı?

Normal diş bakımında olduğu gibi dişler günde en az iki kere fırçalanmalı

Diş arayüz bakımı için diş ipi kullanımı ihmal edilmemeli

6 ay aralıklarla diş hekimi kontrollerine gidilmeli

Laminate porselen kaplamalar diş dokusuna göre daha kırılgan olduğundan bunların kırılmaması için sert yiyeceklerden ve tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.

Hollywood Smile tasarımı ne kadar süre dayanır?

Dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ve porselen kaplamalara gereken özenin gösterilmesi durumunda kaplamada kullanılan laminate ya da zirkonyum porselenlerin ömrü yaklaşık 10 sene olmaktadır. Bu sürenin sonunda yenileriyle değiştirilmeleri gerekir.

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma (bleaching) nedir?

Diş hekimlerinin kontrolünde, kimyasal olarak uygulanan metotlarla diş renginin eski tonuna hatta birkaç ton daha beyazına kavuşturulması işlemine diş beyazlatma (bleaching) denir.

Diş beyazlatma kimlere yapılabilir?

Diş gelişimi tamamlanmış ve kullanılan ürünlere karşı alerji gibi bir engeli bulunmayan herkese, ihtiyacı dahilinde beyazlatma tedavileri uygulanabilir.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Diş beyazlatma öncesi detaylı bir ağız içi muayene yapılır. Renklenmenin derecesi ve çeşidi tespit edilir. Eğer bu muayene sırasında diş taşı gibi uygulamanın etkinliğini bozacak hijyenik problemlere rastlanırsa öncelikle bu problemler çözümlenir.

Beyazlatma işlemi ne kadar sürer?

Beyazlatma işlemi tek seansta yapılan bir işlem olduğu gibi bir kaç seansta da yapılabilmektedir. Bu süre Diş Hekimi tarafından belirlemektedir.

Dişler neden renklenir?

Çay, kahve, sigara ve bunlar gibi renklendirici gıda ve ürünlerin uzun yıllar tüketimi dişlerde yoğun renklenmelere sebep olabilmektedir.

Genetik olarak ya da anne karnında maruz kalınan etkenlerden dolayı dişler normalden daha koyu renkli olabilmektedirler.

Bazı ilaç ve kimyasal maddelerin kullanımları dişlere daha koyu bir renk verebilmektedir.

Ağız hijyenine gereken önemin verilmemesi diş ve diş eti sağlığının kaybedilmesinin yanı sıra dişlerde renklenmelere de sebep olabilmektedir.

Kanal tedavisi görmüş bazı dişler zaman içinde doğal rengini kaybederek aha koyu bir renk alabilmektedirler.

Beyazlatma (bleaching) yapılan dişler tekrar renklenir mi?

Dişlerin tekrar renklenmesi ve beyazlatma ihtiyacının tekrar oluşması kişinin alışkanlıkları ve tükettiği ürünlere göre değişiklik göstermektedir. İyi bir ağız hijyeninin mevcut olduğu ve tüketilen ürünlere dikkat edildiği durumlarda dişler uzun süreler beyazlıklarını koruyabilmektedir. Fakat sürekli olarak çay, kahve, sigara ve bunlar gibi yoğun renklenme yaratabilecek ürünlerin kullanıldığı ve ağız hijyenine gerekli özenin gösterilmediği durumlarda kısa sürelerde dişler tekrar renklenebilmektedir.

Lamina Diş Kaplama

Lamina kaplama nedir? Avantajları nelerdir?

Lamina kaplamalar yaprak porselen olarak da bilinen özellikle ön dişlere uygulanan estetik kaplamalardır. Bu kaplamalar için dişlerde hiç aşındırma yapılmaz ya da çok az aşındırma yapılır. Bu sebeple sağlıklı diş dokuları korunmuş olur. Çok ince bir yapıda tasarlanan lamina kaplamalar dişlerin yalnızca ön yüzlerini ve bazı durumlarda kesici yüzlerini kaplamaktadır.

Lamina kaplamalar kimlere yapılır?

Diş ve çene gelişimini tamamlamış, dişlerini ve gülüşünün görüntüsünden memnun olmayan herkese lamina kaplamalar yapılabilmektedir. Lamina kaplamalarına ihtiyaç duyulan durumları şu şekilde sayabiliriz;

Ön dişlerde kırılma ve aşınmaların bulunduğu durumlarda

Beyazlatma tedavilerinin yeterli gelemediği ölçülerde diş renklenmelerine sahip kişilerde

Ortodontik tedaviyi tercih etmeyen hastaların hafif çapraşıklık durumlarında

Ortodontik tedavi sonrası yeterli gülüş estetiğinin sağlanamadığı hastalarda

Ön dişler arasında diastema adı verilen boşlukların bulunduğu durumlarda

Ön dişlerdeki yüzeysel çürüklerde

Diş boylarının orantısız ya da kısa olduğu durumlarda

Diş minelerinin genetik olarak pürüzlü olduğu ya da yapısal bozuklukların bulunduğu durumlarda

Diş şekillerindeki anatomik bozuklukların varlığında

Renklenmiş ve eskimiş eski dolguların varlığında

Gülüş tasarımının bir parçası olarak

Lamina kaplamalar ne kadar sürer ve  nasıl yapılır?

Öncelikle hastaya kapsamlı bir ağız muayenesi yapılır. Genel ağız hijyeni ve sağlığı tespit edilir.

Gerekli görülürse diş eti tedavileri, temizliği ve lamina planlanmayan dişler için diş beyazlatması tedavileri uygulanır.

Uygulama yapılacak dişlerde çürükler varsa temizlenir.

Eğer diş etlerinin boyutlarında bir orantısızlık ya da başka estetik problemler mevcutsa, bunlar lamina uygulamalarından önce küçük cerrahi işlemlerle düzeltilir.

İşlem öncesi durumun tespiti için fotoğraflar alınır.

Kompozit malzemeyle dişler üzerine geçici bir uygulama yapılarak tedavi sonunda oluşacak görüntü hastaya sunulur. Bu aşamada dişler herhangi bir zarar görmez. Eğer yapılması planlanan dişlerde hastanın başka estetik beklentileri varsa, bu aşamada planlamaya dahil edilir.

Geçici uygulama diş üzerinden uzaklaştırılır. Gerekli görüldüğü durumlarda özel frezler yardımıyla dişlerde çok az miktarda aşındırma yapılır.

Özel ölçü maddeleriyle dişlerin ölçüsü alınarak modeller elde edilir.

İşlem planlanmayan dişlerin rengi tespit edilerek yapılacak lamina kaplamaların renklerine karar verilir.

Kimi zaman “cerec” adı verilen dijital diş hekimliği uygulamaları kullanılır. Bu durumda dişler üzerine titanyum içerikli özel bir toz sprey uygulanarak mikro kamera yardımıyla ölçü alınıp bilgisayar ortamında dijital diş modelleri oluşturulur. Bu durumlarda lamina kaplamaların tasarımı ve üretimi de bilgisayar destekli olarak cihaz içinde gerçekleştirilir. Bilinen en hassas lamina kaplama oluşturma yöntemlerinden biri budur. Bu yöntem tedavinin tek seansta bitirilmesine olanak tanır.

Bir diğer yöntemde lamina kaplamalar, alınan ölçüler aracılığıyla oluşturulan modeller üzerine porselen işlenerek elde edilir. Bu yöntemde ek olarak bir teknisyen aşaması olacağından tedavinin birkaç seans sürmesi olasıdır.

Oluşturulan lamina kaplamalar hasta ağzında prova edilir; eğer herhangi bir aksaklık yoksa adeziv yöntemler adı verilen özel işlemlerle diş yüzeylerine yapıştırılırlar.

Lamina kaplamalar Dijital Diş Hekimliğinin gelişmesi ile 1 tam günde yapılabilmektedir. Ancak net tedavi süresini muayene sonrasında Diş Hekimi verebilir.

Lamina kaplamalara engel olan durumlar nelerdir?

Ön dişlerde aşırı çapraşıklığın bulunduğu durumlarda lamina kaplamalar yetersiz kalabilmekte ve öncelikle ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir. Böyle durumlarda daha fazla aşındırma yapılan diğer kaplamalar tercih edilebilmektedir. Aşırı diş sıkma problemlerine sahip hastalarda da lamina kaplama işlemlerine başlamadan önce diş sıkma ya da gıcırdatma problemlerinin çözülmesi önerilir.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum nedir?

Zirkonyum aslında doğada bulunan bir metal elementidir. Estetik özellikleri yüksek olan bu element, beyaz renkli bir metal alaşımı olarak diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Estetiğin önemli olduğu durumlarda diğer metal destekli porselen kaplamalara alternatif olarak zirkonyum destekli porselenler kullanılmaktadır.

Zirkonyum kaplama ne için yapılır?

 Geleneksel metal destekli porselen kaplamaların yeterli estetiği sağlayamadığı ön dişlerde zirkonyum kaplamalar yapılabilir.

Tamamen porselenden oluşan estetik kaplamaların yapılmasından kaçınılan, çiğneme kuvvetinin fazla olduğu dişlerde zirkonyum kaplamalar uygulanabilmektedir.

Dişlerdeki aşırı madde kayıpları zirkonyum kaplamalarla giderilebilmektedir. Bu madde kayıpları büyük çürükler sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi kimi zaman da travmaya bağlı olarak görülen diş kırıkları seklinde oluşabilir.

Diş eksikliklerinin varlığında uygulanan ve “köprü” adı verilen diş protezleri de zirkonyum altyapılı olarak yapılabilmektedir.

Ortodontik tedaviyi tercih etmeyen hastalarda çapraşıklıkların ortadan kaldırılması amacıyla zirkonyum kaplamalar uygulanabilmektedir.

Zirkonyum kaplamalar implant üstü protezlerin yapımında kullanılabilirler.

Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı oluşan aşınmalar sonucu diş kapanışı boyutlarının azaldığı durumlarda da zirkonyum kaplamalar yapılabilmektedir.

Estetik özellikleri yetersiz ve genetik gibi sebeplerle yapısal bozukluğu olan dişlerde yine zirkonyum kaplamalardan faydalanılabilir.

Zirkonyum kaplamalar kimlere yapılabilir?

Çene ve diş gelişiminin tamamlandığı herkeste, ihtiyaç duyulan durumlarda zirkonyum kaplamalar yapılabilmektedir.

Zirkonyum kaplama nasıl yapılır?

İlk olarak hastaya detaylı bir ağız içi muayene yapılır. Diş eksiklikleri, aşırı madde kaybına uğramış dişler, çürükler ve estetik ihtiyaçlar belirlenir.

Zirkonyum kaplamalardan önce diş çekimi, diş eti tedavisi ve diş temizliği gibi ihtiyaçlar mevcutsa bu tedaviler gerçekleştirilir.

Hasta ağzından geçici kaplamaların hazırlanması ve ağzın tedaviye başlanmadan önceki durumunu göstermesi için ölçüler alınır ve alçı modeller çıkarılır. Uygulama yapılacak dişler ve çevrelerindeki dokular lokal anesteziyle uyuşturulur. Dişler küçültülerek üzerine zirkonyum kaplamanın rahatlıkla oturabileceği bir şekle ve boyuta getirilir.

Zirkonyum kaplamanın üretilmesi için gerekli modeli elde etmek amacıyla ölçüler alınır. Bu ölçüler alınırken büyük oranda silikon esaslı ölçü malzemeleri kullanılır.

Daha sonra diş hekimliğine özel mumlar yardımıyla hastanın çiğneme hareketleri ve dişlerinin kapanışı tespit edilir. Bazı durumlarda ağızda kapanış gösterecek bir diş teması bulunmadığında diğer yüz ölçülerinden ve açılarından faydalanılarak kapanış boyutu belirlenir.

Hastanın kesilen ve küçültülen dişlerine uygun olarak akrilik malzemeden geçici kaplamalar elde edilir. Geçici kaplamalar hasta ağzında daha önce alınan ölçü yardımıyla yapılan direkt yöntem ve elde edilen model üzerinde hazırlanan indirekt yöntem olmak üzere 2 şekilde elde edilir. Daha sonra bu geçici protezler hasta ağzına kolaylıkla sökülebilen bir yapıştırma malzemesiyle yapıştırılır ve tedavinin ilk seansı tamamlanır.

Bazı durumlarda zirkonyum altyapı dijital diş hekimliği uygulamalarıyla da oluşturulabilir. Fakat bu yöntem çok fazla üye içeren zirkonyum protezlerde kullanılamamaktadır. En fazla 3 üyeli zirkonyum kaplamalar cerec adı verilen cihazlarda, mikro kameralarla alınan dijital ölçülere göre üretilebilirler. Bu yöntemin avantajı hem zirkonyum altyapının hem de porselen kısımların üretiminin çok daha kısa bir sürede tamamlanmasıdır.

Standart zirkonyum kaplamalarında ilk seanstan birkaç gün sonra yapılan 2. seansta kaplamaların altyapısını oluşturan zirkonyum kısımların provaları yapılır ve uyumlarına bakılır. Gerektiği noktalarda tekrar uyumlandırma yapılabilir. Eğer altyapının oturması ya da yüksekliği gibi bir problem mevcutsa tekrar ölçü alınarak zirkonyumun yeniden yapılmasına gerek duyulabilir. Bu seansta aynı zamanda diş renkleri belirlenir ve zirkonyumun üzerine gelecek porselenlerin rengi seçilir.

Zirkonyum altyapıların uyumlarından emin olunduktan sonraki seansta kaplamalar porseleni işlenmiş şekilde prova edilirler. Bu provada var olan yükseklikler ve kapanış problemleri belirlenerek düzeltilir. Porselen kaplamaların son uyum ve estetik kontrolleri yapılır. Eğer bir aksaklık söz konusu ise porselenin tekrar işlenmesi ve bu aşamanın tekrarı gerekebilir.

Porselen provası aşamasından sonra kaplamalar cila ve parlatma aşaması olan “glaze” için laboratuvara gönderilir ve hasta ağzına hazır hale getirilir.

Son seansta zirkonyum kaplamalar dişlere kalıcı olarak yapıştırılır ve tedavi böylelikle tamamlanmış olur.

Zirkonyum kaplama tedavisi ne kadar sürer?

Zirkonyum kaplama tedavi süresi ağız içi durumuna ve tedavi edilecek diş sayısına göre uzman hekimler tarafından belirlenir. tedavi süresi 1 ile 5 gün arasında değişmektedir.

Zirkonyum kaplamalarda nelere dikkat etmek gerekir?

Köprü şeklinde tasarlanan zirkonyum kaplamaların gövde olarak anılan ve diş eksikliklerini kapatan kısmının altında bazı durumlarda gıda artıkları birikebilir ve ağız kokusu gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Bu nedenle gövde kısımlarının altı özel fırçalar ve iplerle temizlenmelidir. Yine diğer zirkonyum kaplamalarda da kaplamayla dişin birleştiği kısımda birikim olmaması önemlidir ve bu bölgelerin doğru bir biçimde temizlenmesi gerekir. Eğer temizlenemeyen gıda birikimleri oluşuyorsa hekim kontrolü tavsiye edilir.

Zirkonyum kaplamalara sahip kişilerin diş eti sağlığına özellikle dikkat etmesi gerekir. Diş eti hastalıkları zaman içinde diş etlerinin çekilmesine sebep olarak zirkonyum kaplamaların kullanım ömrünü azaltacaktır. Bu sebeple ağız ve diş temizliğine büyük ölçüde önem verilmesi gerekmektedir.

Diş sıkma ve gıcırdatma problemleri de diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır. Bu alışkanlıklara sahip kişilerin gece plağı kullanımı gibi önlemleri almaları önerilmektedir.

Ağızda var olan dişlerde renklenmeler oluşmuşsa ve beyazlatma tedavileri planlanıyorsa, bu tedaviler zirkonyum kaplamalar yapılmadan önce gerçekleştirilmelidir. Çünkü dişlere etki eden beyazlatma malzemeleri kaplamalara etki etmemektedir.

Zirkonyum üzerindeki porselen yüzeylerde çok fazla renklenme oluşmaz. Fakat çay, kahve gibi renklendirici gıdalar az da olsa renklenme yaratabilmektedir. Bu sebeple fazla tüketilmemeleri önerilir.

Yılda 2 defa yapılacak hekim kontrolleri de zirkonyum kaplamaların sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları açısından önemlidir.

Zirkonyum kaplamalar güvenli ve dayanıklı mıdır?

Zirkonyum kaplamalar doğru bir uygulamayla yapıldığı takdirde son derece dayanıklıdır. İyi bir ağız hijyeni ve dikkatli kullanımla çok uzun yıllar kullanılabilmektedirler. Dayanıklılık ve estetiğin bir arada olması zirkonyum kaplamaların en çok öne çıkan özelliğidir.

Porselen Kaplama

Porselen kaplama nedir?

Kimi zaman dolgu yöntemleriyle tedavi edilemeyecek kadar büyük diş aşınmaları, kimi zaman ise diş eksikliklerini gidermek amacıyla yapılan bir tedavi yöntemi olan porselen kaplamalar, dişin üzerini tıpkı bir kalıp gibi saran, var olan aşınmaları ve eksiklikleri gidemeye yönelik bir uygulamadır.

Porselen kaplamaların avantajları nelerdir?

Porselen kaplamalar metal altyapılarının verdiği avantaj sayesinde dayanıklılığıyla ön plana çıkmaktadır.

Metal destekli porselen kaplamalar diğer kaplama yöntemlerine göre daha ekonomiktirler.

Porselen malzemeden dolayı estetik olarak da tatmin edici olabilmektedirler.

Kullanılan malzemeler güvenlidir ve herhangi bir yan etki göstermemektirler.

Porselen kaplama ne için yapılır?

Aşırı kron harabiyeti olarak adlandırılan dişlerdeki fazla madde kayıpları porselen kaplamalarla giderilebilmektedir. Bu madde kayıpları kimi zaman büyük çürükler sebebiyle ortaya çıkarken kimi zaman da travmaya bağlı diş kırıkları seklinde oluşabilir.

Diş eksiklikleri durumlarında “köprü” adı verilen ve eksikliğin yanlarındaki dişlerin de kaplanmasıyla uygulanan tedaviler uygulanabilir.

İmplant üstü protezler porselen kaplamalarla yapılabilir.

Ortodontik tedavi istemeyen hastalarda çapraşıklıkların giderilmesi amacıyla porselen kaplamalar uygulanabilmektedir.

Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı oluşan aşınmalar sonucu kapanış boyutlarının azaldığı durumlarda da porselen kaplamalardan faydalanılabilmektedir.

Aşırı renklenmiş ve estetik açıdan yetersiz dişler porselen kaplamalarla restore edilebilir.

Porselen kaplamalar kimlere yapılabilir?

Diş ve çene gelişimini tamamlamış her hastaya, ihtiyaç duyulan durumlarda metal destekli porselen kaplamalar yapılabilmektedir.

Porselen kaplama tedavisi ne kadar sürer?

Dijital diş hekimliğiyle birlikte tedavi süreleri de kısalmıştır. Ağız içi durumuna ve diş sayısına göre tedavi süreleri değişmektedir. Süreler 1 gün ile 1 hafta arasında değişmektedir.

Porselen kaplamalar da diş etlerinin durumu ve diğer diş tedavilerini de gerçekleştirdikten sonra çok hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

Porselen kaplama nasıl yapılır?

Öncelikle hastanın detaylı ağız içi muayenesi yapılır. Diş eksiklikleri ve aşırı madde kaybına uğramış dişler belirlenir.

Ağız hijyenine yönelik diş çekimi, diş eti tedavisi ya da diş temizliği gibi bir ihtiyaç mevcutsa bu tedaviler gerçekleştirilir.

Hasta ağzından geçici kaplamalara rehber olması ve ağzın ilk halini göstermesi amacıyla ölçüler alınır ve alçı modeller elde edilir.

Kesilerek küçültülecek dişler ve çevrelerindeki dokular lokal anesteziyle uyuşturulur.

Dişler küçültülerek üzerine porselen kaplamanın rahatlıkla oturabileceği boyut ve şekil oluşturulur.

Porselen kaplamanın elde edilmesi için gerekli modeli elde etmek amacıyla ölçüler alınır. Bu ölçüler alınırken genellikle silikon esaslı malzemeler kullanılır.

Daha sonra özel mumlar yardımıyla hastanın diş kapanış şekli tespit edilir. Bazı durumlarda ağızda kapanış belirleyen ve rehberlik edebilecek bir diş teması bulunmadığında diğer yüz ölçülerinden faydalanılarak kapanış boyutu belirlenir.

Hastanın kesilen ve küçültülen dişlerine uygun olarak geçici kaplamalar elde edilir. Bu geçici kaplamalarda genellikle akrilik malzemeler kullanılmaktadır. Geçici protezler hasta ağzında daha önce alınan ölçü yardımıyla yapılan direkt yöntem ve elde edilen model üzerinde hazırlanan indirekt yöntem olmak üzere 2 şekilde elde edilir. Daha sonra bu geçici protezler hasta ağzına kolay sökülebilen bir yapıştırma malzemesiyle uygulanır ve tedavinin ilk seansı böylelikle tamamlanmış olur.

İlk seanstan birkaç gün sonra yapılan 2. seansta porselen kaplamaların alt yapısını oluşturan metal kısımların provaları yapılır ve uyumlarına bakılır. Gerektiği noktalarda tekrar uyumlandırma yapılabilir. Eğer bir problem mevcutsa tekrar ölçü alınarak metaller yeniden yapılır. Bu seansta aynı zamanda diş renkleri belirlenerek porselenlerin bu renklere göre uygulanması tasarlanır.

Metal uyumlarından emin olunduktan sonraki seansta protezler porseleni işlenmiş şekilde prova edilir. Bu provada var olan yükseklikler ve kapanış problemleri belirlenerek düzeltilir. Porselen kaplamaların son uyum ve estetik kontrolleri yapılır. Eğer bir aksaklık söz konusu ise porselenin tekrar işlenmesi ve bu aşamanın tekrarı gerekebilir.

Porselen provası aşamasından sonra protezler son aşama olan “glaze” yani parlatma aşaması için laboratuvara gönderilir ve hasta ağzına hazır hale getirilir.

Son seansta glaze aşaması da gerçekleştirilmiş ve hasta ağzına hazır hale gelmiş porselen kaplamalar dişlere kalıcı olarak yapıştırılır ve tedavi böylelikle tamamlanmış olur.

Porselen kaplamalarda hangi malzemeler kullanılır?

Porselen kaplamaların metal alt yapılarında genellikle son derece dayanıklı olan Krom-Nikel ya da Krom-Kobalt alaşımları kullanılır. Üst kısımlarında ise özel olarak üretilen ve estetik özelliği yüksek dental seramikler kullanılır.

Daha önceki dönemlerde metal altyapı yalnızca döküm yöntemleriyle elde edilmekteydi. Fakat günümüzde milling adı verilen yöntemle freze edilen metaller de altyapılarda kullanılmaktadır. Bu yöntemde bilgisayar sistemleri kullanılarak cihaz aracılığıyla çok daha hassas bir uyum sağlayan metal altyapılar elde edilmektedir. Bu yöntemle elde edilen metaller daha ince olduğundan dişlerde de daha az aşındırma yapılması yeterli olmaktadır. Üstelik metal yüzeylerde oluşabilecek hatalar da çok daha aza indirgenmektedir.

Emax Kaplama

Emax Kaplama Hangi Dişlere Uygulanabilir?

Emax kaplamalar, metal içeriğin bulunmaması, ışık geçirgenliğinin fazla olması, kişiye doğal ve estetik bir görünüm sağlaması ve bunun yanı sıra uzun ömürlü olması gibi sebeplerle diş hekimleri tarafından sıklıkla ön kesici dişlere uygulanmaktadır. Ağız içinde bulunan ve fazla kuvvet uygulanmayan dişlere de yapılabilmektedir. Emax kaplamanın diğer tercih edildiği alanlar da aşağıdaki gibidir.

Sararmış Dişler: Tüketilen yiyecek, içecekler ve yaşa bağlı olarak rengi değişmiş olan dişler de emax kaplamanın uygulama alanına girmektedir.

Eğri Dişler: Şekli bozulmuş, dizilişi ve pozisyonu kusurlu olan, eğrilmiş dişlerin yapısını düzenleme ve restorasyonunda da tercih edilen bir kaplama türüdür.

Kırık Dişler: Derin diş çürüklerinden dolayı hasar görmüş ya da travma sebepli kırılmış dişlerin tedavisinde de kullanılmaktadır.

Kanal Tedavisi Uygulanmış Dişler: Kanal tedavisi uygulanan dişler rengi değişme ve kırılma eğiliminde olabilmektedir. Bu tarzda kırılmaya eğilimli ve rengi değişmiş dişlerin onarımında da emax kaplama tercih edilmektedir.

Emax Kaplama Avantajları

Emax kaplamanın en büyük avantajlarından birisi estetik görünümüdür. Bunun yanı sıra içerisinde metal malzeme bulunmayışından dolayı hastada herhangi bir reaksiyona sebep olmayacak olması emax kaplamayı güvenilir kılmaktadır. İnsan vücuduna ve kemik yapısına uygun oluşu tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır. Estetik olmasının yanı sıra ışık geçirgenliğinin fazla olması ve doğal dişe yakın görünümü bu kaplamayı önemli kılmaktadır. Emax kaplama cam seramikten meydana gelmektedir ve bu sayede çiğneme davranışına karşı yeterli dayanıklılığa sahiptir. Dayanıklılığı uzun ömürlü olmasına destek olmaktadır. Emax kaplamanın kaygan yüzeyi diş üzerinde tartar oluşumunu engellemekte ve böylelikle diş eti rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engellemektedir.

Emax Kaplama Dezavantajları

İçeriğinde metal malzeme kullanılmamasından dolayı diş hekimleri arka öğütücü dişlerde kullanmayı tercih etmez. Metal kullanılan kaplamalara göre biraz daha maliyetli olabilmektedir ancak estetik görünümü sayesinde bu maliyet göze çarpmamaktadır.

Emax Kaplama Ne Kadar Süre Kullanılır?

Her ne kadar kişinin kullanımına göre değişiklik gösterecek olsa da düzenli bir şekilde ağız bakımı yapıldığı ve diş hekimine kontrole gidildiği takdirde uzun yıllar problemsiz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Emax Kaplama Nasıl Uygulanır?

Diş hekimleri tarafından pratik bir şekilde uygulanabilen emax kaplama için öncelikle dişler muayene esnasında detaylı bir şekilde incelenmekte, hastanın ihtiyacı ve isteğine göre hangi dişlere emax kaplama yapılacağına karar verilmektedir. Ardında emax kaplama yapılmasına karar verilen dişlerin ölçüsü alınmakta ve hazırlanmak üzere laboratuvara gönderilmektedir. Hazırlanma süresi kaç adet dişe uygulanacağına göre değişiklik göstermektedir. Herhangi bir ağız ve diş problemi olmadığı takdirde kaplamalar hazır olduktan sonra hastanın dişlerine uygulanmaktadır. Siz de daha sağlıklı ve estetik gülüşlere sahip olmak için randevu alarak muayene olabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

TEDAVILERIMIZ

  • GENEL DİŞ TEDAVİLERİ Diş Muayenesi
  • ORTODONTİ Diş Teli Tedavisi
  • PERİODONTOLOJİ Diş Eti Tedavisi