BURUN ESTETİĞİ

Burun Estetiği

Burun estetiği, dünya üzerinde en fazla uygulanan cerrahi girişimlerin başında geliyor. Burnun yüzün tam ortasında ve yüz güzelliğine etkili bir katkı yapmasından ötürü, estetik açıdan sorunlu bulunan ve ayrıca sağlık açısından problemler de yaşatan burnun, iç ve dış şekil bozuklukları düzeltiliyor.

Burun estetiği nedir?

burun estetiği operasyonları, hastanın psikolojisini birinci planda tutan yaklaşımla, iyileşme sürecinde konforu elden bırakmadan, yüz güzelliğinin bir bütün olduğu bilincinden hareketle planlanmaktadır. 

Burun estetiği yani diğer adıyla Rinoplasti, burnu yeniden şekillendirmek için yapılan estetik ameliyatlardır. Bu operasyonlarda burun büyütülebilir veya küçültülebilir; burnun üst dudak ile olan açısı değiştirilebilir; burun ucunun konumu değiştirilebilir veya buruna alınmış herhangi bir darbe sonucu oluşan sorunlar, doğuştan gelen estetik dışı görüntü gibi kusurlar düzeltilebilir.

Rinoplasti, burun estetiği sırasında, cerrah burnu destekleyen kıkırdak ve kemiklere erişmek için, farklı teknikler kullanarak, burnun içine ya da burun üst derisine kesiler yapar. İnsizyonların yani kesilerin genellikle ameliyattan sonra görünmez olması için olabildiğince fazla burun içine yapılmaya çalışılır. İstenilen sonuca bağlı olarak, bazı kemik ve kıkırdaklar alınabilir veya doku eklenebilir (vücudun başka bir bölümünden veya sentetik bir dolgu maddesi kullanılarak). Cerrah kemiği ve kıkırdağı yeniden düzenleyip, yeniden şekillendirdikten sonra, yani burnun yapısına uygun hale getirildikten sonra son düzenlemeler yapılır.

Gerektiğinde, yeni oluşturulan burun yapısını desteklemek amacıyla iyileşme döneminde yardımcı olması açısından burun dışına bir atel yerleştirilebilir. Rinoplasti terimi zaten “burnun şeklini değiştirme” anlamına gelen “rhinoplastik” kelimesinden türetilmiştir. Teknik, öncelikle burnun kemik ve kıkırdak desteğine erişmeyi içerir. Yani bu, burnun içinde, bizim görmediğimiz yerde yapılan kesiler yoluyla ancak başarılır. Bazı durumlarda, burun deliklerini ayıran cilt alanına bir kesi yapılır. Daha sonra, altta yatan kemik ve kıkırdak, yeni şekillendirilmiş bir yapı oluşturmak üzere azaltılır, arttırılır veya yeniden düzenlenir. Örneğin burun ucu çok büyükse cerrah, bu alandaki, kıkırdağı şekillendirerek boyutunu küçültebilir.

Burun köprüsü yüksekse ve çıkıntılıysa, bu daha hoş bir profil vermek için azaltılabilir yani törpülenebilir. Burnun herhangi bir kısmı orantısız olarak küçük görünüyorsa, yüz bütününe daha iyi uyum sağlamak için kıkırdak veya yumuşak doku greftleri yerleştirilebilir. Burnun üst dudak veya alınla bağlantılı açıları burun destek yapısının daha da şekillendirilmesi ile de değiştirilebilir.

Dokular daha sonra yeni çerçeve üzerinde yeniden çizilir ve kesiler kapanır. Şişkinliği en aza indirgemek ve burun iyileşirken yeni şekli korumaya yardımcı olmak için burun dışına küçük bir plastik atel uygulanabilir. Burun içinde, septum adı verilen hava geçişlerinin bölen duvarı boyunca yumuşaklığını korumak içinse yumuşak emici malzeme yani tampon kullanılabilir. Alternatif olarak, operasyon sonrası burun solunumuna izin veren yumuşak burun destekleri de yerleştirilebilir. Ama bunların hepsi hastadan hastaya değişen ve illaki yapılır diyemeyeceğimiz kurgulardır. Buruna yapılacak minör düzeltme bile, genel yüz uyumunda bir fark yaratabilir.
Çoğu hasta cerrahiden sonra çok az ağrı hissettiğini bildirir veya duyulan herhangi bir rahatsızlık hafif ağrı kesici ilaçlarla kolayca kontrol edilir.

Kimler burun estetiği yaptırabilir?

Burun estetiği operasyonları kişinin gelişim çağının sona ermesinden sonra yapılabilen bir ameliyattır. Burnun son şeklini alması gereklidir ve bu sebeple gelişimin tamamlanmış olması şarttır. Ayrıca bu gelişimin psikolojik yönü de uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından incelenir.

Burun estetiği nasıl yapılır?

Burun estetiği ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Uygun donanıma sahip hastane koşullarında ameliyathanede yapılması şarttır. Ameliyatlar kapalı ya da açık teknikle yapılır. Ameliyat süresi 1-3 saat arasında sürer.

Burun Estetiği:  Kemerli ya da bir darbe sonucu formunu kaybetmiş burun yapısına uygulanan klasik burun ameliyatlarıdır. Burun ameliyatlarında en fazla dikkat ettiğimiz konu, hastanın yaşı ve cinsiyetidir. Ayrıca yeni burun tasarımında, total yüz kontürüne uygun olması ve mutlak kişiye göre tasarlanmış bir plan çerçevesinde yapılması hedeflenir. 

Sekonder Burun Estetiği: Revizyon burun tedavileri olarak da söyleyebileceğimiz sekonder burun estetiği, daha evvel burun ameliyatı geçirmiş hastalara uyguladığımız bir operasyondur. Burnunda çökme olan, istediği gibi bir buruna sahip olamayan, iyileşme dönemi geçtikten sonra nefes almama ya da koku alamama gibi sorunlar yaşayan hastalar sekonder burun estetiği yaptırabilirler.

Burun estetiği sonrası

Burun Ameliyatı (Rinoplasti)

Hasta bir gece tedbir amaçlı hastanede kalır. Burun ameliyatı sonrası bazı durumlarda geçici morluk ve şişlikler oluşur. Ancak belli bir süre sonra bu durum ortadan kalkar. Tampon konulmuşsa 2-4 gün sonra tampon alınır. Kemik iyileşmesinin kısmen gerçekleştiği düşünülen 6-8. günlerde burun üzerine konan ateller çıkarılır. Açık rinoplasti yapılır ise belli belirsiz bir iz bırakarak iyileşme görülür.

İlk birkaç gün boyunca çok hafif sızıntılar ve hafif tıkanıklıklar görmek olasıdır. İlk bir ay içerisinde burun içerisinde ameliyata bağlı ödem nedeniyle nefes almayı hafif düzeyde olumsuz etkileyebilen şişlikler de olabilir. Doktor tarafından önerilen ilaçlarla bu şişlik giderilir.

Ameliyat sonrası işe başlaması süresi yapılan ameliyatın tekniğine, yapılan işlemlere, hastanın iyileşme potansiyeline, hastanın yaptığı işe ve içinde yaşadığı çevreye göre değişir. Masa başı iş yapan hastalar burundaki atellerinin görüntüsünü önemsemezler ise dördüncü gün iş başı yapabilirler. Çok aktif çalışan kişilere için 7-10 gün arasında işe başlamaları önerilir.

Sigara kullanımı iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Tedavi sürecinde bazı dış etkenlere de dikkat etmek gerekir. Güneş ışığından 3 ay süre ile korunmalıdır. Kapalı ameliyatlar sonrası kesi olmadığı için güneş ışığına karşı ekstra bir koruma almaya gerek yoktur, ancak unutulmamalıdır ki; güneşten korunmak cildin erken yaşlanmasını engellemek için her zaman önemlidir. Yüzme, koşma ve benzeri aktiviteler yapılan işlemlere ve tekniğe göre belirli süreler kısıtlanır. Kontakt lens ve gözlük kullanımı hakkında doktordan ayrıca bilgi alınması önerilir.

Burun ameliyatları sonrası tamamen iyileşme 3-6 aylık bir süreç sonusunda gerçekleşir.

Burun estetiğinin tam manasıyla sağlıklı bir şekilde iyileşmesine olanak sağlayan alçı ve tamponlar, pek çok hastanın en fazla korktuğu konuların başında geliyor. Bugün delikli tamponlarla çok daha rahat nefes alındığını hatırlatmak istiyoruz. Ayrıca burnunuza yerleştirilen tamponlar bir ya da 2 gün sonra acısız şekilde çekilerek çıkartılır, alçı ise ortalama 1 hafta sonra kaldırılır.